Prachtige houten beelden van Francois Sanon (1938) Haïti

Wij hebben 6 prachtige beelden kunnen bemachtigen van Francois Sanon.

Francois Sanon is een beken Haïtiaanse kunstenaar die schitterende houten beelden vervaardigd. Hij heeft een werkplaats in Petionville (net boven Port-au-Prince). Ondanks dat hij op internet weinig bekendheid geniet, levert hij wel degelijk een belangrijke bijdrage aan de Haïti kunst cultuur.

Francois Sanon wist als kunstenaar zijn boterham te verdienen. Toen de beeldhouwkunst in Haïti met de ontwikkeling van het toerisme snel overging op industriële productie, met de eindeloze herhaling van bepaalde modellen, is Francois Sanon trouw gebleven aan zijn instinct als kunstenaar. Zijn eerste stukken werden verkocht in La Belle Créole. Maar het was later, na zijn ontmoeting met Andrew Saba van de Red Carpet Gallery of Pétion-Ville, dat zijn carrière als kunstenaar zich echt zou ontwikkelen. Het is een perfect voorbeeld van hoe het ondersteunen van de carrière van een artiest een verschil kan maken. Deze ondersteuning kwam eenvoudig tot stand: het verschafte hem van een werkplaats die in het galeriegebouw was gecreëerd. Opvallend in de sculptuur van François Sanon is de manier waarop de lijn voorrang krijgt boven de massa. Dit maakt het mogelijk om zijn sculpturen beweging, lichtheid en zelfs elegantie te geven. Om deze kwaliteiten te bereiken, aarzelt hij niet om zich te onderwerpen aan de vormen die het materiaal hem soms voorstelt. “Ik creëer om te bestaan, om mijn emoties met de ander te delen …” (bron)